O sursa importanta de vitamina B6 se regaseste in smochinele uscate. De asemenea, acestea sunt bogate si in substante minerale, cum ar fi fosfor, fier si potasiu, dar si fibre. Consumul a doar 3 smochine in fiecare zi va asigura 20% din cantitatea totala necesara organismului uman. Mai mult, datorita fibrelor din compozitie, smochinele uscate sunt ideale pentru curele de slabire. Prezenta fibrelor in stomac transmit o stare de satietate.
Astfel de fructe uscate au si calitati terapeutice. Au capacitatea de a combate eficient constipatia, sunt bune in cazul bronsitelor, scad nivelul colesterolului si regleaza tensiunea arteriala.
Smochinele au gust dulce, de aceea sunt folosite deseori in prepararea anumitor deserturi. Smochinele lasate la inmuiat pot fi pasate, obtinandu-se astfel un piure dulce. Pot fi consumate la micul dejun, alaturi de iaurt, cereale integrale, alune de padure, migdale si alte alimente de acest gen, sau ca si gustare intre mesele principale.