televizoare curbate

Despre companie

Avantajele și dezavantajele televizoarelor curbate

Majoritatea dintre noi, când ne așezăm în fața unui televizor cu ecran curbat, suntem uimiți, dar nu reușim să identificăm exact cauza acestei senzații. Grație funcțiilor morfologice ale acestui design curbat, creierul uman primește și procesează informația în mod tridimensional, generând o experiență vizuală mai imersivă și mai cuprinzătoare decât un televizor cu ecran plat.

 

De ce se întâmplă asta?

 

Câmpul nostru vizual față de un obiect este mai scurt pe direcție perpendiculară decât spre marginile acelui obiect. De aceea, televizoarele cu ecran curbat nu fac decât să apropie marginile și făcând astfel să existe aceeași distanță a câmpului vizual față de orice punct de pe ecran. Astfel, percepem mai bine profunzimea imaginii și se reduc la minim distragerile vizuale periferice, pentru a te putea bucura din plin de filmul sau emisiunea urmărite la televizor sau, de ce nu, de un joc captivant.

 

Televizor curbat si televizoare ieftine, oferte emag.ro!

 

Un alt avantaj al unui televizor cu ecran curbat este că acestea reflectă mult mai puțină lumină ambientală decât cele cu ecran plat, astfel că aceasta nu-ți va distrage atenția de la programele urmărite.

 

Curbura ecranelor acestor televizoare reduce oboseala vizuală, comparativ cu privitul la un ecran plat, potrivit unor studii clinice realizate de Departamentul de Oftalmologie al Universității Naționale din Seul (Coreea de Sud).

 

Aceste avantaje ale televizoarelor curbate funcționează mult mai bine cu ecranele de mari dimensiuni și în format Full HD sau 4K.

 

După ce Samsung a dat tonul în fabricarea acestui tip de televizoare, și ceilalți fabricanți au preluat moda și acum oferă astfel de televizoare. Mai mult, LG a reușit să producă un televizor plat care se poate transforma în televizor curbat cu o simplă apăsare de buton. Așadar, Samsung a inventat conceptul, dar LG a reușit să-l îmbunătățească. LG a prezentat acest televizor la târgul de tehnologie de la Las Vegas din ianuarie 2020.

 

Alt avantaj indicat de producătorii de televizoare curbate este că se crează un câmp vizual mai mare „păcălind” creierul că ecranul este mai mare decât este de fapt.

 

Rezoluțiile înalte aduse de avansul tehnologic fac posibil azi să privim la televizor de foarte aproape, fără să ne deranjeze la ochi sau să riscăm să ne alterăm vederea. La distanțe mici, curbura ecranului capătă sens. În plus, producătorii mereu au făcut referire la faptul că și cinematografele au ecranele curbate.

 

Cinematografele aleg ecrane curbate pentru a corecta distorsiunea creată de o imagine proiectată pe o suprafață foarte mare în formate superioare, precum 23:9. Când proiectezi o imagine pe o suprafață plană, dintr-un singur punct lumina trebuie să parcurgă o distanță mai mare până la marginile ecranului, față de centrul acestuia. Grație imaginii curbe, spectatorul crede că vede o imagine plană.

 

În fine, dincolo de avantajele unui astfel de televizor, există și dezavantaje. Unul dintre acestea ar fi prețul, întrucât tehnologia unor astfel de televizoare este la dispoziția doar a producătorilor renumiți, care au ales să dezvolte tehnologia doar pe televizoare de dimensiuni mari. Acestea sunt mai scumpe și în cazul televizoarelor plate.

 

Dincolo de preț, însă, un dezavantaj își are originea chiar într-unul dintre principalele avantaje enumerate mai devreme. Câmpul vizual mai amplu și experiența imersivă în privitul la un televizor cu ecran curbat sunt valabile doar dacă privești oarecum de pe centrul televizorului. Dacă sunt mai multe persoane care privesc la un ecran curbat, unele dintre acestea nu vor vedea la fel de bine, iar avantajele se transformă în dezavantaje.

 

Foto & Video
Lasa un comentariu
Statistica
0 aprecieri
1168 vizualizari
0.00 / 0