Soia Produkt Srl.

Nr. 244

Fistic 1 kg

59.48 RON
Fiind originar din zona Orientului Mijlociu, fisticul are o istorie indelungata si interesanta, fiind mentionat chiar si in Biblie alaturi de migdale. Descoperiri arheologice recente in Asia au dovedit ca oamenii consumau fistic cu aproape 7.000 de ani inainte de Hristos. Se spune ca fisticul era cultivat chiar si in celebrele gradini suspendate ale Babilonului, una dintre cele 7 minuni ale lumii antice. in perioada medievala, arabii care s-au stabilit in sudul Italiei si al Spaniei au adus pe continentul European mult pretuitele fructe uscate. Fisticul s-a adaptat climatului Mediteranean, in special cel cultivat in Italia devenind extrem de pretuit pentru calitatea sa. Aceste fructe uscate au un rol important in cultura culinara a zonelor unde sunt cultivate, stand la baza unor deserturi emblematice precum baclava, nuga sau rahatul turcesc. inca din timpurile biblice fisticul maruntit era adaugat la budinci, compoturi sau creme, iar pudra de fistic dadea consistenta si aroma sosurilor. in zilele noastre, fisticul este apreciat ca si gustare in multe parti ale lumii, precum si ca ingredient in anumite preparate traditionale, in special in bucataria orientala. Arborele de fistic are si el o utilitate deosebita, el generand o rasina din care se obtine terebentina, o substanta folosita in industria vopselurilor si cea medicala. Lemnul acestui arbore este si el pretuit de catre producatorii de mobila, fiind un lemn de esenta tare. Perioada in care fisticul ajunge la maturitate variaza intre 5 si 8 ani, arborii avand o sensibilitate ridicata la conditiile meteo extreme, insa daca mediul este prielnic, acestia pot trai chiar si sute de ani. Sezonul de recoltare a fisticului este la finalul verii sau inceputul toamnei, atunci cand frunzele ce acopera coaja fisticului s-au desprins. Arborii sunt scuturati, fisticul fiind colectat si procesat prin spalare si uscare, ceea ce duce la deschiderea cojilor si expunerea miezului. Ulterior acesta este prajit si sarat, gata pentru a fi consumat de catre iubitorii acestei delicatese. Ca aliment, fisticul este foarte bogat in substante benefice organismului, in special fitosteroli, cunoscuti pentru rolul lor in reducerea nivelului de colesterol din sange si in combaterea unor forme de cancer. Fisticul, ca si alte fructe uscate, este bogat in grasimi nesaturate, bune pentru organism, fiind o sursa concentrata de energie si avand un rol important in absorbtia unor vitamine precum vitamina A, E, D si K.
Lasa un comentariu
Alte produse
Linte galbena 1kg Linte galbena 1kg
Boabe
Lintea este foarte bogata in molibden, un metal care face parte din structura unor enzime folositoare organismului uman. Atat de bogata in molibden este…
Linte neagra 1kg Linte neagra 1kg
Boabe
Lintea neagra este o delicatesa produsa in Canada. Cu gustul si aroma ei deosebite intregeste bine preparatele din cereale si decoreaza frumos mancarurile…
Orez negru 1kg Orez negru 1kg
Boabe
Orezul negru este o alternativa mult mai sanatoasa si nutritiva orezului alb, care este ultra-procesat pentru ca sa devina alb. Orezul brun si orezul…
Orez rosu 1kg Orez rosu 1kg
Boabe
Drept este, ca intr-o lume afectata de poluare, in care suntem supusi clipa de clipa stresului si problemelor de sanatate care deriva din toate acestea…