Soia Produkt Srl.

Nr. 244

Fasole mungo 1 kg

10.96 RON
Asemanatoare boabelor de mazare, dar avand o forma ovala, fasolea mung are invelisul verde intens si miezul galbui. Este mult mai dulce, fierbe mai usor si este mai saraca in oligozaharide, substante complexe responsabile de aparitia simptomelor de flatulenta la celelalte soiuri de fasole. Aceste diferente provin din faptul ca planta nu apartine speciei Phasoleus vulgaris, ci unei specii aparte, Phasoleus radiatus, cu presupusa origine in India, Pakistan si Bangladesh. Face parte din culturile traditionale din China, Thailanda, Filipine, Indonezia, Burma, India si Bangladesh. Dupa studiile efectuate cu privire la beneficiile pe care le aduce sanatatii, a inceput sa fie cultivata si in sudul SUA sau al Europei, pe soluri fertile, in zone de clima subtropicala. Indonezienii isi incep ziua consumand la micul dejun o fiertura de fasole mung ce are consistenta unui porridge, aroma boabelor fiind completata cu cea a ghimbirului si a nucii de cocos. Chinezii macina boabele si obtin o faina din care se fabrica taitei. Amidonul extras din fasolea mung este materie prima pentru jeleuri. in China se pune mare pret pe fasolea mung datorita consumului de muguri. Boabele mature, uscate germineaza cate 4 ore pe zi la lumina si restul in intuneric, pana cand cresc muguri lungi de 5 cm, plini de vitamine, minerale si enzime, usor de digerat in stare cruda sau usor opariti. Boabele incoltite se adauga in supe asezonate cu busuioc sau rozmarin, iar mugurii se consuma sub forma de salate, chiar si de catre copii. Bucataria filipineza face adesea combinatii de fasole mung cu usturoi, ceapa, carne si foi de dafin. Paradoxal, populatia din Hong Kong consuma inghetata si alte deserturi preparate din pasta de fasole mung, decorticata si fiarta. Indienii intrebuinteaza boabele decorticate impreuna cu boabe de mustar, linte, ghimbir si turmeric. Boabele inmuiate in apa calda, timp de 6-12 ore, sunt pasate pana se obtine o pasta care se asezoneaza cu ghimbir, se sareaza si se frige sub forma unor clatite ideale pentru micul dejun. Asa cum noi apreciem floricelele de porumb ca gustare intre mese, indienii consuma Dal moth: boabe de fasole mung rehidratate, scurse si prajite in baie de ulei, pentru 60-90 de secunde; continutul in grasimi al boabelor ajunge la circa 20%. in bucataria ayurvedica, fasolea mung este considerata un aliment aducator de echilibru. si medicina traditionala chineza foloseste pasta de fasole mung in aplicatii contra acneei, iar hipertensivii sunt sfatuiti sa doarma cu capul asezat pe perne din coji de boabe mung. Cercetatorii din SUA au concluzionat, in urma unui studiu efectuat pe 10000 de subiecti, ca 4 portii de fasole mung consumate saptamanal duc la scaderea incidentei bolilor cardiovasculare cu 22%. Desi cultivata de mii de ani in tarile din estul Asiei, fasolea mung este o noutate pe piata romaneasca. in magazinele cu produse bio, 1 kg costa aproximativ 20 ron. Dupa ce este inmuiata 4-5 ore, se adauga in ciorbe spre sfarsit. Fierbe in cel mult 30 de minute, la foc mic si nu este nevoie sa ii fie schimbata apa.
Lasa un comentariu
Alte produse
Linte galbena 1kg Linte galbena 1kg
Boabe
Lintea este foarte bogata in molibden, un metal care face parte din structura unor enzime folositoare organismului uman. Atat de bogata in molibden este…
Linte neagra 1kg Linte neagra 1kg
Boabe
Lintea neagra este o delicatesa produsa in Canada. Cu gustul si aroma ei deosebite intregeste bine preparatele din cereale si decoreaza frumos mancarurile…
Orez negru 1kg Orez negru 1kg
Boabe
Orezul negru este o alternativa mult mai sanatoasa si nutritiva orezului alb, care este ultra-procesat pentru ca sa devina alb. Orezul brun si orezul…
Orez rosu 1kg Orez rosu 1kg
Boabe
Drept este, ca intr-o lume afectata de poluare, in care suntem supusi clipa de clipa stresului si problemelor de sanatate care deriva din toate acestea…