Pentru ca o cultură să fie rentabilă din punct de vedere economic, fermierul modern trebuie să aplice principiile agriculturii durabile, indiferent dacă lucrează o grădină de 20 mp sau o exploatație de sere de 20.000 mp.
Cunoscând cât mai multe informații despre agenții patogeni ce pot ataca o aunumită cultură, se poate întocmi un plan de combatere integrat, care să includă măsuri de control variate: igienice, profilactice, tehnologice, biologice și chiar combaterea chimică aplicată cu respectarea unor principii viabile pe termen lung.
Cultivatorii care au o fermă legumicolă sau o grădină pentru consum familial vor găsi în acest ghid practic descrierea amănunțită a unora dintre cei mai periculoși agenți patogeni și dăunători întâlniți în culturile de legume.
Fără să intre în detalii privitoare la dimensiunile și forma sporilor ciupercilor patogene sau căile biochimice implicate în anumite etape ale infecțiilor, autorii prezintă simptomele, ciclul biologic și mecanismele de infectare specifice fiecărei boli, cu informații aduse la zi și ilustrate prin fotografii reprezentative.
Cartea „Gradina de legume. Ghid pentru combaterea bolilor si daunatorilor†vine în sprijinul tuturor celor ce doresc să recunoască rapid o boală sau un dăunător apărut în cultura de legume și să ia cele mai bune și eficiente măsuri de combatere.
Volumul „Virusurile, Viroizii si Fitoplasma Stolburului legumelor de seră, solarii şi câmp şi combaterea lor†tratează virusurile și bolile provocate de aceștia speciilor legumicole. Cartea este scrisă de Prof. Dr. Doc. Ing. Ioan V. Pop, membru titular al Academiei de Ştiinte Agricole și Silvice."
Scopul cărţii este de a îmbunătăţi nivelul cunoştinţelor celor ce lucrează în legumicultură, privind virusurile care infectează legumele, simptomele acestora, modul de transmitere,diagnosticarea lor şi măsurile corespunzătoare de prevenire şi combatere.